Seità mediterrani

seitabasic

Informació
El seità és un aliment originari de l’Extrem Orient elaborat amb el gluten del blat i de gran valor proteínic. A la recepta original de l’Orient hi posen algues, per mineralitzar i facilitar la digestió, i salsa de soja, per aportar lisina, un aminoàcid essencial del qual és deficitari el blat, com la resta de cereals. La lisina és necessària per a la construcció de proteïnes al nostre organisme, per això a la cuina de gairebé totes les cultures del planeta trobarem plats que combinen els cereals amb els llegums, perquè junts constitueixen una rica font proteínica.
La soja, de la família de les lleguminoses, és una gran aportadora de proteïna, però el seu conreu ecològic per alimentació humana encara és molt minoritari en zones mediterrànies. La major part de la soja i productes amb soja que trobem al mercat procedeix del continent americà. Si la soja no és procedent de conreu ecològic, comporta una greu problemàtica ambiental i majoritàriament és transgènica.
En aquesta recepta de seità amb ingredients de la cuina mediterrània, prescindirem de la soja i les algues, utilitzarem verdures i hortalisses per mineralitzar, i per incorporar lisina al nostre plat només cal combinar amb el seità qualsevol dels nostres llegums (cigró, llentia, mongeta, fesols o pèsols), tal com es fa tradicionalment amb qualsevol cereal.
Una altra alternativa és incorporar farina de cigró, o d’altre llegum de conreu proper, a la recepta de seità, afegint mitja tassa de farina de cigró i mitja de brou als ingredients.

Ingredients

Per a la massa de seità:
2 tasses de gluten de blat
1 tassa de pa ratllat
2 tasses de brou de verdures
1 cullaradeta de sal
2 cullaradetes de pebre vermell dolç
Pebre vermell picant
Orenga sec
Alfàbrega seca
Oli

Per al brou:
Verdures i hortalisses variades
Com, per exemple:
Ceba
All
Porro
Pastanaga
Nap
Col
Bledes
Remolatxa
Llorer
Romaní
Farigola

Dificultat: mitjana

Primer posarem aigua abundant a bullir en una olla on farem el brou.
Preparem i tallem les verdures i hortalisses. Poden ser les que figuren al llistat o poden ser altres, o no tan variades.
Quan l’aigua arrenqui a bullir, posem les verdures. Quan el brou ja estigui fet, retirem i deixarem que refredi una mica la quantitat que farem servir pel seità i afegim un bon raig d’oli en aquest brou reservat.
En un bol ampli posem tots els ingredients per fer la massa del seità, excepte el brou. Les espècies, si voleu, les podeu variar segons el vostre gust. Barregem molt bé tots els ingredients i afegim el brou amb oli quan estigui tebi, ni molt calent, ni tampoc fred. Barregem amb energia i amassem amb les mans, donant forma allargada, com una mena de botifarra gruixuda. La tallem en tres o quatre parts.
Posem a bullir l’olla amb verdures i brou. Quan bulli, tirem les porcions de seità i deixem bullir durant tres quarts d’hora. Deixem refredar dins l’olla. Ja tenim el seità llest per ser cuinat com qualsevol tipus de carn animal. Es pot guardar a la nevera dins del brou. Les verdures i el brou també les podeu aprofitar, podeu fer una crema passant-t’ho per la batedora, per exemple.

Anuncis