Pilotilles

pilotilles llenties

Introducció:
Les pilotilles són un plat característic de la cuina popular mediterrània, i també d’altres cultures. Una fórmula creativa d’alimentació i aprofitament dels recursos mitjançant la combinació d’ingredients i espècies diverses.
El que hagi pogut quedar d’un àpat anterior pot servir per a fer unes saboroses pilotilles. Per exemple, les llenties amb seità de l’anterior recepta poden ser la base per a unes pilotilles que ens permetran aprofitar el que no hem menjat, evitant així no llençar menjar i possibilitant de gaudir d’una nova recepta diferent de la cuinada inicialment.
Evidentment, no cal esperar a tenir restes per fer pilotilles, podem fer-les com a primera recepta i amb ingredients ben diversos, els que més ens agradin. Aniré donant diferents receptes de pilotilles adaptades als aliments que ens ofereix l’època de l’any.
La fórmula bàsica consisteix a combinar, per una banda, cereals, llegums, hortalisses o bolets, per una banda, amb espècies, ou i pa ratllat, per una altra. Per a receptes veganes, sense ou, tan sols haurem de tenir en compte que els ingredients que posem possibilitin una consistència suficient de la massa final per a passar per la paella sense que es desintegri i pugui perdre la seva forma compacte més o menys arrodonida.

Ingredients:
Guisat de llenties amb seità.
Ou
Pa ratllat
All
Julivert
Orenga
Pebre vermell dolç
Pebre picant
Farina
Oli

Dificultat: mitjana

En aquesta recepta, es parteix del que hagi pogut quedar de les llenties amb seità. Un plat ple de les restes de la recepta de llenties servirà per fer, aproximadament, unes vint pilotilles, depenent del tamany que les feu.
Traieu tot el suc que pugui haver-hi posant les llenties en un colador de reixeta, premeu amb una forquilla per a què perdin el suc. A continuació es tracta de picar-ho tot menut. Podeu fer-ho amb una picadora manual o una d’elèctrica. Si ho feu amb una picadora manual, aneu posant les llenties i el seità sobre una taula de fusta i ho aneu picant. Si no teniu picadora, podeu tallar el seità en bocins ben menuts i aixafar les llenties amb una forquilla. Un cop tot picat, podeu passar a batre l’ou en un bol o plat fondo. Amb un ou per plat de massa picada hi ha suficient. Piqueu l’all i el julivert i ho poseu dins del bol amb l’ou batut. Hi afegiu les llenties i el seità ben picat. Tireu una cullereta de pebre vermell dolç i un grapat generós d’orenga. Si us agrada el picant, també podeu posar-hi un polsim de pebre vermell picant, o negre. Barregeu molt bé amb una forquilla tots aquests ingredients que teniu al bol. Al mateix temps podem aixafar-ho tot una mica més. Aleshores afegireu el pa ratllat en la mesura que sigui necessari fins a obtenir una massa homogènia que pugui ser fàcilment manipulable per fer les pilotilles.
Poseu farina en un bol o plat fondo i us enfarineu molt bé les mans. Amb una cullera aneu agafant porcions regulars de massa, la dipositeu dins del bol o plat amb farina, li doneu voltes per a què s’enfarini i ho agafeu amb les mans per fer la pilotilla, com qui fa una boleta de fang. Si veieu que s’enganxa la massa a les mans, torneu a passar per la farina. Si la massa està compacta, no s’ha d’enganxar gaire a les mans. Si passa, afegiu a la massa més pa ratllat i torneu a barrejar-ho tot molt bé.
Quan ja tingueu les pilotilles fetes, poseu oli abundant en una paella mitjana, no gaire grossa. Poseu la paella a foc viu. Quan l’oli estigui ben calent, aneu posant les pilotilles a la paella. Doneu unes quantes voltes a les pilotilles per a què es fregeixin per tots els costats. Han de quedar ben torradetes per fora, sense que arribin a cremar-se. Quan estiguin ben fetes, les traieu. Si tenen excés d’oli, poseu-les sobre un paper de cuina absorbent. Per intentar evitar que l’oli es cremi massa ràpid, podeu posar un escuradents de fusta dins la paella.
Ja teniu les pilotilles, ara cal decidir com les mengeu. Les podeu servir tal qual, acompanyant-les de guarnició, siguin patates fregides, bolets o el que us plagui. O també les podeu acompanyar d’una salseta. Si les pilotilles són de llegums, les podeu acompanyar amb cereal per augmentar el valor nutritiu. Pot ser arròs, pasta, al vostre gust.
Aquesta és la recepta bàsica per fer pilotilles, en futurs apunts ja aniré publicant altres variants.

Anuncis