Com coure el fajol

fajol

A Catalunya, el fajol (Fagopyrum esculentum) s’ha conreat tradicionalment a La Garrotxa. És un fals cereal (pseudocereal), és a dir, no pertany a la família de les gramínies (a diferència del blat, el sègol, l’ordi o la civada). El fajol és una poligonàcia, i de fet si mireu un gra de fajol podreu veure que té una forma curiosa, com una mena de piràmide en miniatura. (+informació)

Si deixem el fajol en remull durant la nit, afavorim la seva digestió i assimilem millor els seus minerals. De totes maneres, es pot coure sense haver estat en remull. Podeu torrar-lo una mica abans de coure’l, és optatiu.

Una tassa de fajol per dues d’aigua. Rentem el fajol. Posem al foc una olla amb les dues tasses d’aigua, el fajol rentat i una culleradeta de sal marina. Deixem que bulli uns tres minuts a foc ben viu i amb l’olla destapada. Després, baixem el foc, tapem l’olla i deixem coure a foc lent durant uns vint minuts. Depenent de per a què fem servir el fajol, el deixarem coure més o menys estona, Si és per menjar com a gra, igual que fem amb l’arròs, amb uns vint minuts o un quart d’hora, serà suficient. Si el volem per fer pilotilles, cocs, hamburgueses o farcits, podem deixar-lo coure uns deu minuts més, una mitja hora, agafarà textura gelatinosa i serà més fàcil de compactar a l’hora de donar-li forma. Traiem del foc. Si és per menjar com a gra, millor escorre l’aigua que pugui haver-hi. Si és per fer servir com a farcit o massa, es pot deixar al mateix recipient després de coure’l, encara que pugui quedar una mica d’aigua, així es compactarà encara més en una massa gelatinosa i facilitarà el seu ús.

Anuncis