Amanida amb formatge de cabra sobre carbassa al forn, amb vinagreta de vermut

amanidanapera amb carbassa

Ingredients:
(Per a 4 persones)

Per a l’amanida:
enciam de dues o tres varietats, fulla de roure, maravilla o altre.
1 nap blanc
1 pera llimonera o semblant
20 ametlles marcona crues
un bon tall gruixut de carbassa
quatre talls rodons de formatge de cabra

Per a la vinagreta:
2 tomates confitades
un no res de ceba de Figueres
un gra d’all ben menut
1/2 gotet d’oli d’oliva verge
1/2 gotet de vermut
sal marina
pebre negre
herbes provençals
llimona

Dicultat: fàcil

La vinagreta:
En un morter, piquem el no res de ceba i el gra d’all menut, amb la sal, el pebre, les herbes provençals i un rajolí d’oli. Després, pelem les tomates confitades i les afegim al morter, hi tirem un altre rajolí d’oli. Ho piquem tot fins a assolir una massa. Anem afegint l’oli, el vermut i un bon raig de suc de llimona mentre remenem continuadament. Ja tenim la vinagreta, la reservem.

L’amanida:
Tallem el nap a tires llargues i primes. Les posem a marinar amb aigua, sal i llimona durant un mínim de mitja hora.
Fem quatre quadrats de carbassa. Caldrà que tinguin un perímetre més gran que el diàmetre del rodó de formatge, i un gruix d’uns dos centímetres. Els posem en una plata per anar al forn, amb un bon raig d’oli, un pessic de sal i un polsim de pebre negre. Enfornem a una temperatura de 200 graus, durant vint minuts.
Fregirem les ametlles en una paella amb un raig d’oli, procurant que es torrin sense cremar-se. Quan estiguin ben daurades, les traiem de la paella, posem un bon pessic de sal, i les reservem.
Rentem i centrifuguem les fulles dels enciams, procurant que siguin de la part més interior de l’enciam, ben tendres. Podeu tallar-les a tires transversals o deixar les fulles senceres si no són massa grans. Les posem al plat o servirem l’amanida.
A sobre els enciams posem les tires de nap marinat, escorregut.
Quan la carbassa estigui cuita, afegim a sobre de cada tall un rodó de formatge de cabra, del mateix gruix que la carbassa. Tirem un raig d’oli i un polsim d’herbes provençals sobre el formatge i gratinem al forn durant 10 minuts a 150 graus.
Pelem la pera i la tallem a tires primes i llargues. Les posem sobre del nap marinat i els enciams. I sobre de la pera, posem les ametlles fregides i salades, que ja estaran fredes.
Triem del forn la carbassa amb sobre de formatge, posem un tros a cada plat d’amanida, al costat dels enciams. Afegim la vinagreta per sobre i servim. Posem a taula la vinagreta restant per qui vulgui afegir-ne més.

Anuncis